Brustna och spruckna blodkärl

Brustna och spruckna blodkärl är ett vanligt fenomen som kan påverka personer i alla åldrar, men som är särskilt vanligt bland vuxna. Dessa små, synliga kärl kallas även för kapillärbristningar och kan framträda som röda eller blåaktiga linjer och nät. De kan uppstå på olika delar av kroppen men är mest frekventa i ansiktet, såsom runt näsan och kinderna, samt på benen. Även om de sällan medför fysisk smärta, kan de skapa kosmetiska bekymmer för de som drabbas.

Orsaker till blodkärl som brister

Det finns flera faktorer som kan orsaka brustna blodkärl. Ofta är det inte helt tydlig anledning varför just du drabbas, eftersom orsakerna varierar från person till person. Några orsaker till brustna blodkärl kan vara:

  • Genetik: Vissa människor är mer benägna att utveckla detta tillstånd på grund av sitt anlag. Det behöver alltså inte nödvändigt ha orsakats av yttre påverkan, ålder eller en särskild livsstil.
  • Åldrande: Med åldern blir huden och kärlen tunnare och mer benägna att skada. Spruckna blodkärl kan dock uppstå i alla åldrar.
  • Miljöfaktorer: Långvarig exponering för solen, stark vind, och kyla kan skada kärlen. Det är till exempel vanligt att människor som arbetar utomhus i olika väder drabbas av spruckna blodkärl.
  • Livsstilsfaktorer: Rökning, hög alkoholkonsumtion och vissa mediciner kan öka risken för att utveckla brustna blodkärl.
  • Fysisk påverkan: Skador, kläder som suttit för tight eller intensiv träning kan leda till kapillärbristningar.
  • Hudtillstånd: Tillstånd som rosacea och akne, som gör huden i ansiktet mer känslig, kan bidra till uppkomsten av spruckna blodkärl.

Kosmetiskt besvärande

Medan spruckna blodkärl oftast är främst ett kosmetiskt problem, kan de ibland vara associerade med obehag eller klåda – särskilt om de är ett symptom på en underliggande hudsjukdom som rosacea. Det är viktigt att förstå att även om de kan vara besvärande ur ett kosmetiskt perspektiv, är de sällan ett tecken på ett allvarligare medicinskt tillstånd.

Behandla brustna blodkärl

Våra kunniga kirurger på Åderbråckskliniken är högspecialiserade på att behandla brustna och spruckna blodkärl och andra kärlåkommor såsom åderbråck och ådernät, med moderna och effektiva metoder. För att behandla brustna blodkärl använder vi oss vanligtvis av mikrosklerosering eller flebektomi. Båda dessa behandlingar erbjuder minimal återhämtningstid och är mycket effektiva för att behandla brustna och spruckna blodkärl.

Har du drabbats av brustna eller spruckna blodkärl och vill veta mer om dina behandlingsalternativ? Välkommen att kontakta oss på Åderbråckskliniken för en konsultation. Vi säkerställer att du får bästa möjliga behandling anpassad efter dina specifika behov, så att du kan känna dig bekväm i din hud igen.  

Håkan Rudström kirurg Åderbråckskliniken

Håkan Rudström

Medicine doktor, specialist i allmän- och kärlkirurgi.

Håkan Rudström har arbetat i många år inom kirurgi på Akademiska sjukhuset i Uppsala och dessförinnan på Mälarsjukhuset i Eskilstuna samt Huddinge sjukhus. Han blev legitimerad läkare 1994. Är specialist i kirurgi sedan 2001 och i kärlkirurgi sedan 2008. Han disputerade inom kärlkirurgi vid Uppsala universitet 2013. Håkan har de senaste åren hyst ett stort intresse för åderbråckskirurgi och startade Uppsala åderbråcksklinik 2011.

Håkan Rudström kirurg Åderbråckskliniken

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Håkan Rudström kirurg Åderbråckskliniken

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Intresseanmälan