Åderbråcksoperation

Hos oss möter du högspecialiserade kirurger som använder sig av moderna och skonsamma kirurgiska tekniker. Förutom att ge kortare konvalescenstid ger dessa även ett mer tilltalande kosmetiskt resultat än med traditionell öppen operationsteknik. Vi håller en hög tillgänglighet med en god kontinuitet och du träffar samma specialist genom hela vårdförloppet. Vårdförloppet går smidigt med korta väntetider och enbart ett besök innan åtgärd.

Patientberättelse

Spela videoklipp

Om åderbråcksoperationen

För oss är det viktigt att du som patient känner dig trygg. På dagen för behandling får du ett eget vilorum där du får byta om till morgonrock. Vi mäter ut dina stödstrumpor och du får information från både syster och kirurg.

Operationen utförs med lokalbedövning, vilket innebär att du som patient inte behöver vara fastande. Åderbråcken behandlas med millimeter-små stickhål som inte behöver några stygn och som läker utan ärrbildning.

Efter behandlingen serveras du kaffe och smörgåsar på ditt rum. På ditt rum finns även en minibar med kylda drycker om så önskas. Ingen stress, du är i vårt fokus. Med förberedelser och efterföljande fika med vila är du hos oss närmare tre timmar.

Inför hemgång får du direktnummer till ansvarig kirurg. Bra att ha om frågor uppstår, och ingen skall behöva känna sig lämnad efter ingreppet. Nästa gång vi ses är det för att säkerställa resultatet och att du är nöjd. Vid det besöket sker ibland injektion av ådernät som varit kopplade till åderbråcken.

Frågor & svar om åderbråcksoperation och dagarna efter

Tiden på ingreppet varierar beroende på omfattning, och val av metod. Oftast mellan 45 min och dryg timme för ett ben. Men vanligt är att man är hos oss i totalt tre timmar, med samtal inför, och utmätning av stödstrumpa och efterföljande samtal och fika.

Det går bra om man inte tagit lugnande läkemedel. Opererar men båda benen samtidigt kan det bli besvärligt att köra längre sträckor, främst p.g.a. bandagen.

De moderna metodernas fördel är att man slipper narkos. Narkos är ju en onödig belastning för kroppen, med efterföljande trötthet, minnespåverkan och ibland illamående.

Vi brukar rekommendera ca. två dagar hemma. Givetvis beroende på arbete. Ett fritt kontorsarbete i hemmiljö går nog dagen efter, men t.ex. brevbärare kanske behöver fler dagar.

Promenader dagen efter. Mer högintensiv träning, likt spinning kan man avvakta med i dryg en vecka. Träna överkroppen på gym kan man börja med efter några dagar (men med stödstrumpa).

Inga ärr liknande de med gamla tekniker. Vid noggrann besiktning  kan nog man själv se små ljusa prickar i området. 

Att åderbråcken är borta ser man redan när bandaget tas av dag 2. Men läkningen fortsätter, så prickar och eventuella nyanser i huden kan ses under flera veckor.

Våra behandlingsmetoder

Det finns många tillgängliga metoder för att för att behandla åderbråck som alla är smärtfria och säkra. Man behöver sällan sjukskriva sig någon längre period, och endast lokalbedövning används. Vanligtvis tillämpas en kombination av nedanstående tekniker.

EVL (Endovenös laserkirurgi)

Under ultraljudskontroll kanyleras åderbråckens huvudstam (vena sphena magna eller saphena parva) och en laserfiber placeras i kärlet. Bedövningsvätska läggs som ett skyddande skikt runt huvudstammen. Kärlet slutes med laserenergi och därmed upphör läckaget som försörjer och bildar åderbråcken.

Duplex guidad skuminjektion (Foam)

Injektionsbehandling med ett skum av skleroserande medel under ultraljudskontroll som får åderbråcken att skrumpna ihop.

Flebektomi

Via små snitt (ca 2-4mm) avlägsnas ytliga åderbråck segmentvis med ett specialinstrument. Dessa ”mini-snitt” behöver inte sys, och läker närmast utan synlig ärrbildning.

Mikrosklerosering

Injektionsbehandling som lämpar sig för ådernät och ”kärlspindlar”. Med en mycket tunn nål sprutas en lösning in i ådernätet som får kärlet att blekna. Ofta behövs ett par till tre behandlingssessioner för tillfredsställande resultat.

Fördelar med åderbråcksklinik

  • Högspecialiserad kirurg med intresse för åderbråcksproblematik.
  • God kontinuitet med samma specialist och vårdenhet genom hela vårdförloppet. Inga extra-arbetande vikarier.
  • Hög tillgänglighet med minimala väntetider och enbart ett besök innan åtgärd.
  • Modern och skonsam kirurgisk teknik, med tilltalande kosmetiskt resultat.
  • Kortare konvalescens än traditionell öppen operationsteknik.
  • Strukturerad uppföljning med duplex för att säkerställa ett bra kirurgiskt resultat.