Fakta om ådernät

Ådernät, även kallade ytliga blodkärl och kärlbristningar, är ett vanligt medicinskt tillstånd som kännetecknas av synliga, förgrenade blodkärl som ligger precis under eller i hudens yta. Dessa kärl är oftast röda, blå eller lila i färg och kan likna ett finmaskigt nät, linjer av tunna grenar eller blåmärken. Ådernät förekommer vanligtvis på benen, men kan också förekomma på andra delar av kroppen, inklusive ansiktet.

Ådernät ger inga fysiska besvär, till skillnad från exempelvis åderbråck. De synliga, ytliga blodkärlen kan däremot vara psykiskt påfrestande då det påverkar ditt utseende mycket. Vi på Åderbråckskliniken erbjuder skonsamma behandlingar mot ådernät, där du kan lämna kliniken efter bara en knapp timme.

Vad orsakar ytliga blodkärl?

Ådernät uppstår på grund av brister och svaghet i venerna, och det är särskilt vanligt att drabbas av ytliga blodkärl på benen eller i ansiktet. När venerna blir svaga kan blodet inte pumpas runt ordentligt utan en liten mängd stannar och fyller de underliggande venerna vilket gör dem synliga under huden. 

Ådernät i sig gör inte ont och bör inte orsaka någon smärta. De kan dock uppstå som första tecken på åderbråck. Om du drabbas av omfattande ådernät väldigt plötsligt, får ont eller känner dig orolig är det bra att utföra en ultraljudsundersökning för att utesluta underliggande åderbråck eller venös insufficiens.

Porträtt som visar fingrarna som håller i åderbråcken och de ydliga blodkärlen på  på benet
Jämförelse mellan en frisk ven och en ven med åderbråck

Vem drabbas av ådernät?

Det är inte helt klart varför vissa personer utvecklar ådernät medan andra inte gör det, men det finns några faktorer som kan öka risken. Dessa inkluderar ärftlighet, graviditet, hormonella förändringar, övervikt, solexponering samt stående eller sittande i långa perioder.

Ytliga blodkärl kan drabba människor i alla åldrar och kön, men det är vanligare hos kvinnor än hos män. Det är också vanligt att ådernät blir mer framträdande med stigande ålder. Vissa människor har en ärftlig benägenhet att utveckla ådernät, vilket innebär att om en nära släkting har det kan risken vara högre. Förebyggande åtgärder kan minska risken för att de ytliga blodkärlen blir synliga, men om du har ärftligt anlag så uppstår näten antagligen ändå någon gång i livet.

Så kan du förebygga ådernät/ytliga blodkärl

Att vidta förebyggande åtgärder kan vara till hjälp för att minska risken för att utveckla ådernät/ytliga blodkärl. Även om orsakssambandet ännu inte är fastställt.  Här är några rekommenderade åtgärder:

  1. Motion: Regelbunden fysisk aktivitet bidrar till att förbättra blodcirkulationen och stärka kärlen. Det gäller såväl träning som vanliga promenader.
  2. Undvik långvarigt stillasittande: Att sitta eller stå stilla under långa perioder kan påverka blodflödet negativt. Försök att ta pauser och röra på dig regelbundet om du har ett arbete som innebär att du sitter eller står mycket.
  3. Hälsosam vikt: Övervikt och fetma kan öka risken för ådernät. Genom att på hälsosamma sätt undvika övervikt kan du hjälpa förebygga att det uppstår.
  4. Undvik överdriven solning: Långvarig och överdriven exponering för solen kan skada huden och blodkärlen, särskilt i ansiktet.  Använd solskyddsfaktor och skyddande kläder när du vistas i solen.

Kan ådernät tas bort?

Tunna ådernät/ytliga blodkärl kan bli mindre synliga med tiden.  Men det är vanligare att de inte försvinner när de väl har uppstått, och med tiden långsamt tillväxer. Både till yta och till grovlek. Trots att ytliga blodkärl inte innebär någon fysisk fara kan de orsaka psykiska obehag och många påverkas särskilt negativt av sina synliga ådernät i ansiktet eller om de täcker stora områden på benen.  Det kan bli svårare och mer tidskrävande att behandla stora områden.

Om du lider av ådernät och önskar att ta bort dem erbjuder vi på Åderbråckskliniken skonsamma behandlingsalternativ där ingen narkos eller övernattning krävs. Läs mer om våra olika behandlingsmetoder här eller kontakta oss så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig slippa dina obehag.

Håkan Rudström kirurg Åderbråckskliniken

Håkan Rudström

Medicine doktor, specialist i allmän- och kärlkirurgi.

Håkan Rudström har arbetat i många år inom kirurgi på Akademiska sjukhuset i Uppsala och dessförinnan på Mälarsjukhuset i Eskilstuna samt Huddinge sjukhus. Han blev legitimerad läkare 1994. Är specialist i kirurgi sedan 2001 och i kärlkirurgi sedan 2008. Han disputerade inom kärlkirurgi vid Uppsala universitet 2013. Håkan har de senaste åren hyst ett stort intresse för åderbråckskirurgi och startade Uppsala åderbråcksklinik 2011.

Håkan Rudström kirurg Åderbråckskliniken

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Håkan Rudström kirurg Åderbråckskliniken

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Intresseanmälan