Åderbråcksbehandling - vår metod

Konsultation

Vi vill erbjuda ett smidigt vårdförlopp. Vid första besöket sker en konsultation med specialist i kärlkirurgi. Vid samma besök utförs en ultraljudsundersökning (duplex) som möjliggör val av behandlingsmetod. Vid önskemål kan datum för operation bokas.

Spela videoklipp

Behandlingsdagen

Behandling sker i lugn och trygg miljö. Du får ett eget vilorum där du får byta om till morgonrock. Vi mäter ut dina stödstrumpor och du får information från både syster och kirurg. Efter behandlingen serveras du kaffe och smörgåsar på ditt rum. På ditt rum finns även en minibar med kylda drycker om så önskas. Ingen stress, du är i vårt fokus. Med förberedelser och efterföljande fika med vila är du hos oss närmre tre timmar.

Uppföljning

Ett återbesök med ultraljudsundersökning bokas för att säkerställa ett perfekt resultat och att du är nöjd. Vid det besöket sker ibland injektion av ådernät som varit kopplade till åderbråcken.

 

Behandlingsmetoder

Vanligtvis tillämpas en kombination av nedanstående tekniker.

EVL (Endovenös laserkirurgi)

Under ultraljudskontroll kanyleras åderbråckens huvudstam (vena sphena magna eller saphena parva) och en laserfiber placeras i kärlet. Bedövningsvätska läggs som ett skyddande skikt runt huvudstammen. Kärlet slutes med laserenergi och därmed upphör läckaget som försörjer och bildar åderbråcken.

Duplex guidad skuminjektion (Foam)

Injektionsbehandling med ett skum av skleroserande medel under ultraljudskontroll som får åderbråcken att skrumpna ihop.

Mikrosklerosering

Injektionsbehandling som lämpar sig för ådernät och ”kärlspindlar”. Med en mycket tunn nål sprutas en lösning in i ådernätet som får kärlet att blekna. Ofta behövs ett par till tre behandlingssessioner för tillfredsställande resultat.

Flebektomi

Via små snitt (ca 2-4mm) avlägsnas ytliga åderbråck segmentvis med ett specialinstrument. Dessa ”mini-snitt” behöver inte sys, och läker närmast utan synlig ärrbildning.

Fördelar med åderbråcksklinik

  • Högspecialiserad kirurg med intresse för åderbråcksproblematik.
  • God kontinuitet med samma specialist och vårdenhet genom hela vårdförloppet. Inga extra-arbetande vikarier.
  • Hög tillgänglighet med minimala väntetider och enbart ett besök innan åtgärd.
  • Modern och skonsam kirurgisk teknik, med tilltalande kosmetiskt resultat.
  • Kortare konvalescens än traditionell öppen operationsteknik.
  • Strukturerad uppföljning med duplex för att säkerställa ett bra kirurgiskt resultat.