Åderbråck under graviditet

Att drabbas av åderbråck under graviditeten är vanligt. Tillståndet uppstår oftast på underbenen, men under en graviditet uppstår även ökat tryck på venerna i andra delar av kroppen. Det gör att du exempelvis kan drabbas av åderbråck i underlivet och på låren.

Det finns flera orsaker till att åderbråck uppstår vid graviditet, bland annat hormonella förändringar och kroppens ökade blodvolym. Dessutom spelar genetiska faktorer en stor roll, eftersom risken för åderbråck är mycket högre om dina föräldrar också har drabbats. Lyckligtvis finns det flera sätt att både hjälpa förebygga och behandla åderbråck, vilket bidrar till ökad komfort och mindre obehag.

Varför får gravida åderbråck?

Under en graviditet genomgår kroppen betydande förändringar som kan öka risken för åderbråck. En av de främsta orsakerna är den ökade blodvolymen, vilket lägger extra tryck på blodkärlen. Under en graviditet ökar blodvolymen i kroppen med ungefär 50 %, vilket naturligt belastar blodcirkulationen. Även viktuppgång är en bidragande faktor, något som såklart är vanligt och till viss del oundvikligt under en graviditet.

Förutom ökad kroppsvikt och blodvolym kan även hormonförändringar bidra till uppkomsten av åderbråck under graviditeten. Dessutom kan den växande livmodern skapa ett tryck på venerna i bäckenet under slutet av graviditeten, vilket kan orsaka åderbråck i underlivet. Åderbråck i underlivet kan uppstå både i slidan och runt de yttre blygdläpparna, vilket kan leda till svullnad och obehag.

Försvinner åderbråcken efter graviditeten? Svaret varierar från individ till individ, men många upplever en betydande förbättring eller att de har försvunnit helt inom cirka 3 månader. Detta sker eftersom trycket på venerna minskar när blodvolymen återgår till en normal nivå och livmoderns storlek minskar. För andra kvarstår åderbråcken även efter graviditeten – men det finns skonsam behandling för dig som önskar att ta bort dem.

Tips för att förebygga åderbråck som gravid

Det finns inga garantier för att helt undvika åderbråck under graviditeten. Det finns dock flera förebyggande åtgärder som kan minska risken och lindra obehag – förutsatt att du har möjlighet till exempelvis fysisk aktivitet och alltid följer din läkares rekommendation i första hand.

  • Håll dig aktiv: Regelbunden fysisk aktivitet såsom promenader förbättrar blodcirkulationen och minskar risken för att drabbas.
  • Undvik långvarigt stående eller sittande: Genom att variera position regelbundet hålls blodcirkulationen i gång.
  • Vila med fötterna högt: Att lyfta benen över hjärtnivå när du vilar kan minska trycket på benens vener. Det är även bra att sova med stöd under benen.
  • Använd stödstrumpor: Stödstrumpor hjälper till att stödja venerna och förhindra att blodet samlas i benen.
  • Håll en hälsosam vikt: Att försöka undvika onödig viktökning minskar belastningen på dina ben.
  • Svalka benen: Eftersom värme utvidgar blodkärlen är det bra att svalka benen på kvällen. Det är också bra att undvika heta bad och att sitta för länge ute i solen.
Gravid kvinna som pekar med sitt finger på ett åderbråck

Åderbråcksbehandlingar efter graviditet

För många förbättras eller försvinner åderbråcken helt inom några månader efter förlossningen. Det är därför rekommenderat att vänta minst 3 månader med att söka behandling efter graviditeten. Om tillståndet kvarstår och orsakar fysiskt eller psykiskt obehag erbjuder vi på Åderbråckskliniken flera skonsamma behandlingsalternativ, såsom endovenös laserkirurgi, skuminjektion, mikrosklerosering och flebektomi. Läs mer om alla våra åderbråcksbehandlingar här, eller kontakta oss så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig!

Håkan Rudström kirurg Åderbråckskliniken

Håkan Rudström

Medicine doktor, specialist i allmän- och kärlkirurgi.

Håkan Rudström har arbetat i många år inom kirurgi på Akademiska sjukhuset i Uppsala och dessförinnan på Mälarsjukhuset i Eskilstuna samt Huddinge sjukhus. Han blev legitimerad läkare 1994. Är specialist i kirurgi sedan 2001 och i kärlkirurgi sedan 2008. Han disputerade inom kärlkirurgi vid Uppsala universitet 2013. Håkan har de senaste åren hyst ett stort intresse för åderbråckskirurgi och startade Uppsala åderbråcksklinik 2011.

Håkan Rudström kirurg Åderbråckskliniken

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Håkan Rudström kirurg Åderbråckskliniken

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Intresseanmälan