Ådernätsbehandling

Lider du av ådernät som du gärna vill ta bort? Ådernät är små ytliga blodkärl som kan synas genom huden och kännas som mycket kosmetiskt störande. De kan vara blå, röda eller lila till färgen och framträder ofta på benen, ansiktet och andra delar av kroppen. Med våra smidiga ådernätsbehandlingar tar vi enkelt bort dina ådernät så att du slipper dina bekymmer och att tillståndet förvärras.

Skillnaden mellan åderbråck och ådernät

Åderbråck och ådernät är två olika tillstånd som båda involverar venerna men varierar i grad och utseende. Ett vanligt missförstånd är att ådernät är ett slags första tecken på åderbråck, men det stämmer inte.

Ådernät är små, ytliga blodkärl som blir synliga på huden. De är ofta blå, lila eller rödaktiga och skapar ofta ett mönster som liknar trädgrenar eller spindelväv. Ådernät är helt ofarligt och gör inte ont, men kan vara kosmetiskt och psykiskt besvärande.

Åderbråck är större och utbuktande, och orsakas av försvagade vener som förhindrar att blodet flödar tillbaka till hjärtat effektivt. Detta leder till att blod samlas i venerna som blir svullna och synliga under huden. Åderbråck kan vara både smärtsamma och leda till en känsla av tyngd, trötthet eller obehag i benen. I vissa fall kan de också vara kopplade till mer allvarliga hälsoproblem som blodproppar eller hudförändringar.

Att vilja ta bort ådernät är väldigt vanligt, trots att de inte ger smärta eller annat fysiskt obehag. Många påverkas psykiskt negativt av dem och önskar en ådernätsbehandling för att kunna känna sig bekväma med att exempelvis bära kjol/kortbyxor och visa sitt ansikte som vanligt. Utan behandling kan ådernäten dessutom förvärras med tiden. Lyckligtvis är det mycket enkelt att ta bort ådernät med våra skonsamma behandlingar.

Vad orsakar ådernät?

Ådernät kan orsakas av en rad faktorer, som exempelvis:

  • Genetik
  • Hormonella förändringar
  • Solexponering
  • Långvarigt stående eller stillasittande
  • Övervikt

 

Du kan göra en del saker själv för att försöka förebygga ådernät, exempelvis undvika för mycket stillasittande och överdriven solexponering. Men det finns också faktorer som du inte kan påverka, exempelvis om du har större risk att drabbas på grund av ärftligt anlag.

Här kan du läsa mer fakta om ådernät.

Metoder för ådernätsbehandling

Det finns flera metoder för att ta bort ådernät och åderbråck. Vi använder främst mikrosklerosering och flebektomi som ådernätsbehandling. Metoderna är mycket skonsamma mot vävnaden och kräver inga stygn. Alla Åderbråcksklinikens behandlingar utförs av erfarna specialister som alltid tar hand om dig på bästa möjliga sätt.

Mikrosklerosering

Mikrosklerosering är en effektiv behandling av ådernät och så kallade ”kärlspindlar”. Den fungerar genom att en fin nål injicerar en lösning som gör att kärlen gradvis bleknar och försvinner. Eftersom lösningen också innehåller ett bedövningsmedel är ådernätsbehandlingen nästan helt smärtfri. För optimalt resultat behöver många patienter mellan två och tre mikrosklerosering-behandlingar med 4–6 veckors mellanrum. För vissa patienter räcker det dock med enbart ett injektionstillfälle, beroende på nätens utbredning.

Mikrosklerosering medför sällan några risker. Några biverkningar kan dock uppstå, såsom mindre svullnader, tillfälliga missfärgningar och kortvarig klåda. Under de första dagarna efter ådernätsbehandlingen rekommenderar vi att du bär stödstrumpor dygnet runt. Det är olämpligt att utsätta behandlat område för stark solexponering de närmsta veckorna.

Flebektomi

Flebektomi är en ådernätsbehandling där de synliga blodkärlen tas bort med ett specialinstrument. De små snitten är cirka 2–3 mm stora och behöver inte sys igen. Efter behandlingen kommer vår specialist sätta små förband över snitten och linda in ditt ben. Detta kompressionsbandage ska sitta kvar under 48 timmar, och därefter bör du använda kompressionsstrumpor tills svullnaden har lagt sig. Efter behandlingen kan blåmärken uppstå. Snitten efter flebektomi-behandlingen ger knappt någon synlig ärrbildning och direkt när bandaget tas av kan du börja se resultat. 

När du söker behandling av ådernät hos oss på Åderbråckskliniken tar vi alltid fram den bästa ådernätsbehandlingen för just dig, baserat på bland annat nätens storlek, var de sitter och dina önskemål. Välkommen till oss så hjälper vi dig!

Håkan Rudström kirurg Åderbråckskliniken

Håkan Rudström

Medicine doktor, specialist i allmän- och kärlkirurgi.

Håkan Rudström har arbetat i många år inom kirurgi på Akademiska sjukhuset i Uppsala och dessförinnan på Mälarsjukhuset i Eskilstuna samt Huddinge sjukhus. Han blev legitimerad läkare 1994. Är specialist i kirurgi sedan 2001 och i kärlkirurgi sedan 2008. Han disputerade inom kärlkirurgi vid Uppsala universitet 2013. Håkan har de senaste åren hyst ett stort intresse för åderbråckskirurgi och startade Uppsala åderbråcksklinik 2011.

Håkan Rudström kirurg Åderbråckskliniken

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Håkan Rudström kirurg Åderbråckskliniken

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Intresseanmälan