Värk i benen

De flesta upplever någon form av värk i benen under sitt liv. Oftast är det tillfälligt och kan exempelvis vara ett resultat av överansträngning, men i vissa fall kan smärtan vara mer ihållande och bekymmersam. Konstant smärta eller molande värk är symptom som inte bör ignoreras, särskilt om de påverkar ditt dagliga liv. Här listar vi några vanliga orsaker till denna typ av smärta och hjälper dig med tips på symptomlindring och behandlingar för dig som lider av värk i benen på grund av åderbråck.

Några orsaker till molande värk i benen

Det finns ett flertal faktorer som kan orsaka värk i benen, såsom överansträngning, muskelkramper, skador och inflammation. Molande värk i benen kan även orsakas av underliggande medicinska tillstånd som exempelvis ischias eller artros. I många fall beror på problemet med molande värk i benen på dålig blodcirkulation.

Några vanliga orsaker till värk i benen är:

  • Åderbråck: Åderbråck är en väldigt vanlig orsak till molande värk i benen. Försvagade vener kan leda till blodansamling i benen och resultera i smärta, särskilt efter långvarigt stående eller sittande.
  • Muskeltrötthet: Överansträngning eller långvarig belastning på benmusklerna kan göra så att du får ont i benen. Vanligtvis går smärtan över av sig själv efter några dagar.
  • Ischias: Tryck på ischiasnerven, som sträcker sig från ländryggen ner i benen, kan orsaka smärta som strålar ner längs benet.
  • Restless legs syndrome (RLS): RLS är en neurologisk sjukdom som ger en stark känsla av obehag i benen där du även kan uppleva smärtor.
  • Artros: Ledsjukdomen artros kan leda till molande värk i leder som kan stråla ner i benen.
  • Beninfektioner: Infektioner i benet eller benmärgen kan orsaka långvarig smärta i benen.
  • Benskador: Muskelbristning, benhinneinflammationer eller andra skador på benet kan orsaka en molande värk som varar tills skadan läker.
  • Dålig blodcirkulation: Begränsad blodcirkulation i benen kan leda till syrebrist i musklerna och ge upphov till smärta och svullnad även utan åderbråck.

Ont i benen och åderbråck

Åderbråck är alltså en vanlig orsak till ont i benen. Åderbråck uppstår när venerna som ska föra tillbaka blodet till hjärtat av olika anledningar har blivit försvagade. Detta resulterar i att blodet inte kan flöda effektivt utan istället ansamlas i benen. Åderbråck kan orsaka molande smärta och obehag både fysiskt och psykiskt. Om du har ont i benen på grund av åderbråck kan vi på Åderbråckskliniken effektivt lindra dina symptom, så att du snabbt kan återgå till en vardag utan obehag och värk i benen.

Lösningar och symptomlindring

Lyckligtvis finns flera hjälpmedel och lösningar som kan hjälpa dig slippa värk i benen. Om du har ont i benen till följd av dålig blodcirkulation bör orsaken kartläggas. Om värken beror på svullnad kan du exempelvis testa stödstrumpor som minskar både svullnad och smärta i dina ben. För vissa benskador och inflammationer är vila absolut viktigast för läkningsprocessen, medan många andra slags bensmärtor ofta lindras av lätt träning och att hålla kroppen i rörelse. 

För dig som upplever värk och svullnad i benen på grund av åderbråck finns god hjälp att få. Vi på Åderbråckskliniken är specialiserade på åderbråcksbehandlingar med modern och skonsam kirurgisk teknik där du börjar se resultat redan dag 2. Läs mer om våra behandlingsmetoder eller kontakta oss för att få veta mer om hur vi kan hjälpa dig slippa åderbråck och värk i benen.

Intresseanmälan