Åderbråck i ung ålder

Att få åderbråck och ådernät i ung ålder är inte helt ovanligt, även om det ofta förknippas med äldre åldrar. Det är vanligt att unga personer skäms över sina åderbråck och tycker det känns jobbigt estetiskt, eftersom många felaktigt tror att tillstånden bara drabbar äldre. Dessutom kan det innebära smärta, klåda och svullnad som hindrar dig från att leva ditt vanliga liv utan besvär.

Åderbråck och ådernät kan drabba personer i alla åldrar och uppstå på grund av många olika orsaker – både sådant som du kan hjälpa förebygga och av genetiska skäl som du inte kan hjälpa. Här berättar vi mer om ådernät och åderbråck i ung ålder och hur du kan förebygga och behandla dina besvär.

Vad orsakar åderbråck hos yngre personer?

Åderbråck uppstår när venerna blir försvagade, vilket leder till att venerna svullnar och blir synliga under huden. Ådernät är mindre och mer ytliga än åderbråck, med ett utseende som liknar ett nät under huden. Tillstånden kan uppstå i alla åldrar, men det är vanligare att äldre personer drabbas.

När det gäller åderbråck och ådernät i ung ålder spelar genetik en stor roll. Om en förälder eller annan nära släkting har åderbråck så ökar risken avsevärt för unga vuxna. Livsstilsfaktorer som fysisk inaktivitet, långa perioder av stående eller sittande arbete samt övervikt kan också bidra till utvecklingen av åderbråck hos unga. Om du har genetiskt anlag att drabbas så garanterar inte en aktiv livsstil att de inte uppstår, men det kan minska risken och underlätta symptomen.

Det är även vanligt att drabbas av åderbråck under en graviditet, både på grund av alla hormonella förändringar i kroppen och på grund av den ökade kroppsvikten. Detta kan ske för gravida i alla åldrar, men är vanligast för gravida över 30 år. För vissa kan ådernät försvinna en tid efter graviditeten.

Gravid kvinna som pekar med sitt finger på ett åderbråck

Vad kan man göra som ung göra åt sina ådernät?

För att hantera och förebygga ådernät och åderbråck som ung är det viktigt att upprätthålla en hälsosam livsstil. Regelbunden fysisk aktivitet, såsom promenader, cykling eller simning främjar god blodcirkulation och kan hjälpa till att förebygga nya ådernät i ung ålder, även om du har genetiskt anlag. Dessutom är det fördelaktigt att undvika långa perioder av stillasittande/-stående och att använda stödstrumpor. Om du av någon anledning behöver vara sängliggande under en längre period kan det också hjälpa att ha benen i högläge, eftersom detta minskar risken för blodansamling i venerna i benen.

Ofta krävs inte en så stor livsstilsförändring för att hjälpa förebygga ådernät och åderbråck i ung ålder. Om du är mycket stillasittande kan det räcka med lätt vardagsmotion för att göra förändring, även om det såklart är viktigt med en aktiv livsstil och fysisk motion av många andra anledningar. Om du är mycket överviktig kan fysisk aktivitet som gör att du går ner i vikt minska risken för ådernät i ung ålder avsevärt.

Olika metoder för att ta bort ådernät och åderbråck hos unga

För att behandla ådernät och åderbråck hos unga kan våra högspecialiserade kirurger på Åderbråckskliniken använda flera olika metoder. Dessa säkra, smärtfria och skonsamma tekniker är anpassade för att ge effektiva resultat med kort återhämtningstid, och hjälper dig med både de kosmetiska och de medicinska aspekterna av tillstånden.

Håkan Rudström kirurg Åderbråckskliniken

Håkan Rudström

Medicine doktor, specialist i allmän- och kärlkirurgi.

Håkan Rudström har arbetat i många år inom kirurgi på Akademiska sjukhuset i Uppsala och dessförinnan på Mälarsjukhuset i Eskilstuna samt Huddinge sjukhus. Han blev legitimerad läkare 1994. Är specialist i kirurgi sedan 2001 och i kärlkirurgi sedan 2008. Han disputerade inom kärlkirurgi vid Uppsala universitet 2013. Håkan har de senaste åren hyst ett stort intresse för åderbråckskirurgi och startade Uppsala åderbråcksklinik 2011.

Håkan Rudström kirurg Åderbråckskliniken

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Håkan Rudström kirurg Åderbråckskliniken

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Intresseanmälan