Kan man få bort åderbråck själv?

Många som lider av försvagade vener undrar om det är möjligt att få bort åderbråck själv. Åderbråck, eller varicer, uppstår när venernas väggar försvagas och blodet inte längre flödar ordentligt tillbaka till hjärtat, vilket leder till att venerna utvidgas och blir synliga under huden. Det är förståeligt att många vill försöka få bort åderbråck själva, både av estetiska skäl och för att de kan orsaka fysiskt obehag. Men vad kan du egentligen göra på egen hand?

Salva mot åderbråck

Det finns en del salvor och krämer som marknadsförs som lösning på problemet. Dessa produkter och salvor mot åderbråck innehåller ingredienser som exempelvis sägs förbättra blodcirkulationen och minska inflammation. En vanlig salva är krämen Hirudoid, som finns att köpa receptfritt på apoteket. Men även om denna salva kan fungera mot blåmärken och små ytliga blodproppar hjälper den inte mot befintliga bråck. Det finns även en del naturläkemedel och huskurer som påstås kunna hjälpa dig att få bort åderbråck själv, men det finns inget vetenskapligt stöd för att dessa fungerar.

Även om vissa salvor och läkemedel alltså kan ge en viss lindring och minska symtom som svullnad och tyngdkänsla, gör de inte att du kan få bort åderbråck själv. De kan dock fungera som ett komplement till andra behandlingsmetoder eller som en temporär lösning för att hantera symtomen innan behandlingstillfället.

Så förebygger du åderbråck

Det bästa sättet att undvika åderbråck är genom förebyggande åtgärder. Några åtgärder som kan minska risken att drabbas eller fördröja att bråcken uppstår är:

  1. Regelbunden motion

Promenader och andra former av träning som främjar blodcirkulationen i benen är effektivt för att minska risken för åkomman. Rörelse hjälper blodet att flöda tillbaka till hjärtat, vilket minskar trycket på venerna.

  1. Undvik långvarigt sittande eller stående

Om ditt arbete kräver att du sitter eller står under långa perioder så är det bra att ta regelbundna pauser och röra på benen. Detsamma gäller om du till exempel är sängliggande under sjukdom eller befinner dig på en längre flygresa – då hjälper det mycket att regelbundet röra på sig på de sätt du kan. Att höja benen när du sitter kan också minska trycket på venerna.

  1. Använd stödstrumpor

Stödstrumpor är designade för att hjälpa blodet att cirkulera tillbaka till hjärtat och kan vara ett effektivt sätt att förebygga åderbråck.

  1. Upprätthåll en hälsosam vikt

Övervikt ökar trycket på venerna i benen, vilket kan bidra till utvecklingen av bråcken. Att bibehålla en hälsosam vikt minskar denna risk.

Även om dessa förebyggande åtgärder är bra för din allmänna hälsa och kan fördröja utvecklingen av åderbråck, är de ingen garanti mot att utveckla åkomman om du har genetiskt anlag för det. Det är även vanligt att drabbas under exempelvis en graviditet, trots förebyggande åtgärder och en hälsosam livsstil.

Så får du bort åderbråck

Det går alltså inte att få bort åderbråck själv, utan detta kräver kirurgisk behandling. På Åderbråckskliniken erbjuder vi flera skonsamma behandlingsmetoder, som görs under lokalbedövning och som inte kräver stygn:

  • Endovenös laserkirurgi (EVL)
  • Duplexguidad skuminjektion (Foam)
  • Flebektomi
  • Mikrosklerosering

Dessa behandlingar utförs av våra högspecialiserade kirurger och anpassas efter dina specifika behov. Vi på Åderbråckskliniken finns här för att guida dig genom hela processen, från konsultation till behandling och eftervård. Välkommen att kontakta oss så berättar vi mer om vilka behandlingsalternativ som passar bäst för just dig!

Håkan Rudström kirurg Åderbråckskliniken

Håkan Rudström

Medicine doktor, specialist i allmän- och kärlkirurgi.

Håkan Rudström har arbetat i många år inom kirurgi på Akademiska sjukhuset i Uppsala och dessförinnan på Mälarsjukhuset i Eskilstuna samt Huddinge sjukhus. Han blev legitimerad läkare 1994. Är specialist i kirurgi sedan 2001 och i kärlkirurgi sedan 2008. Han disputerade inom kärlkirurgi vid Uppsala universitet 2013. Håkan har de senaste åren hyst ett stort intresse för åderbråckskirurgi och startade Uppsala åderbråcksklinik 2011.

Håkan Rudström kirurg Åderbråckskliniken

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Håkan Rudström kirurg Åderbråckskliniken

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Intresseanmälan