Venös insufficiens

Venös insufficiens är ett tillstånd där venerna i benen inte längre kan pumpa blodet effektivt tillbaka till hjärtat. Detta kan leda till en uppbyggnad av blod i venerna, vilket kan orsaka svullnad, smärta och i allvarligare fall hudförändringar och sår. En vanlig konsekvens av venös insufficiens är utveckling av varicer (åderbråck), det vill säga förstorade, slingrande vener som är synliga under huden.

Orsaker till venös insufficiens

Venös insufficiens orsakas av att venklaffarna, som normalt förhindrar blodet från att rinna bakåt, är slitna eller defekta. När klaffarna inte fungerar som de ska samlas blod i benen och venerna blir utvidgade. Några vanliga orsaker till venös insufficiens är:

  • Ålder: Risken för tillståndet ökar med åldern, då venklaffarna naturligt kan försvagas över tid.
  • Genetik: Om du har en familjehistoria av venös insufficiens eller varicer ökar din risk för att utveckla tillståndet.
  • Graviditet: Under graviditeten ökar blodvolymen i kroppen, vilket kan belasta venerna i benen.
  • Övervikt: Övervikt ökar trycket på venerna i benen, vilket kan bidra till venös insufficiens.
  • Stillasittande eller stående arbete: Att stå eller sitta under långa perioder kan göra det svårare för blodet att cirkulera ordentligt.
  • Hormonella förändringar: Hormonella förändringar, vilket exempelvis kan ske under graviditet, klimakteriet eller vid användning av hormonella preventivmedel, kan påverka venernas funktion.
  • Tidigare operationer eller skador på benen

Symtom på venös insufficiens

Det finns flera symtom på venös insufficiens. Några symtom/konsekvenser som kan drabba dig är:

  • Svullnad i benen: Svullnad är ofta det första och mest märkbara symtomet.
  • Tyngdkänsla och smärta: Benen kan kännas tunga, trötta och ömma, särskilt efter lång tids stående eller sittande.
  • Rastlöshet och kramper i benen
  • Varicer: Synliga, förstorade och slingrande vener under huden.
  • Eksem
  • Hudförändringar: Missfärgning av huden, vanligtvis runt anklarna.
  • Bensår: I svåra fall kan venös insufficiens leda till öppna sår på benen som inte läker som de bör, vilket kan leda till värre problem.
  • Tromboflebit: Små blodproppar i ytliga vener, vilket orsakar inflammation.

Ofta blir symtomen värre när du promenerat eller stått stilla under lång tid. Kramper uppkommer oftast på natten. En del personer känner inte av några symtom alls, medan en del har svårt att leva ett normalt liv på grund av sina besvär. Vanligtvis förvärras symtomen och risken för ytterligare problem ökar ju längre tid som går utan behandling av venös insufficiens.

Venös insufficiens

Förebygg venös insufficiens med träning och hälsosam livsstil

Det finns flera sätt att hjälpa förebygga venös insufficiens. Eftersom både stillasittande och övervikt är riskfaktorer för venös insufficiens är träning och annan regelbunden fysisk aktivitet en viktig förebyggande åtgärd. Aktiviteter såsom promenader, cykling eller att helt enkelt försöka ta pauser från ditt stillasittande eller stående jobb kan göra mycket för att förbättra blodcirkulationen i benen. Att sluta röka är också en viktig förebyggande åtgärd, eftersom rökning kan påverka blodcirkulationen negativt. Du bör även undvika överdriven saltkonsumtion, eftersom detta binder vätska i kroppen och kan orsaka svullnad.

Stillasittande är inte bara en möjlig orsak när det sker regelbundet, utan även vid enstaka tillfällen som under en längre flygresa. Om du har möjlighet bör du resa dig och röra dig på de sätt du kan, och du kan även använda stödstrumpor som förbättrar blodflödet och minskar svullnaden i benen. Om du är sängliggande efter exempelvis en operation är det viktigt att följa dina läkares ordinationer för att undvika venös insufficiens och andra komplikationer, vilket till exempel kan innebära att du ordineras att vila med benen i högläge, röra på dig på de sätt du får och att bära stödstrumpor.

Överlag så är en sund livsstil med träning och fysisk aktivitet, balanserad kost, tillräckligt med vätska och en hälsosam vikt viktigt för att göra det du kan för att undvika venös insufficiens. Det finns dock inga förebyggande åtgärder som garanterar att du inte kommer drabbas av tillståndet, särskilt inte om du har genetiskt anlag.

Operation av venös insufficiens

Det finns olika behandlingar för venös insufficiens, som lindrar dina symtom och minskar risken för ytterligare biverkningar. Vilken som är den bästa behandlingen eller operationen för dig beror bland annat på vilka symtom du lider av och hur omfattande problemen är. Vi på Åderbråckskliniken erbjuder flera moderna och skonsamma metoder för behandling av venös insufficiens, varicer och/eller ådernät (telangiektasier):

  • Endovenös laserkirurgi (EVL)
  • Duplex-guidad skuminjektion (Foam)
  • Mikrosklerosering
  • Flebektomi

Dessa behandlingar medför minimalt obehag och oftast tar behandlingen inte längre tid än en timme. Våra operationer utförs med lokalbedövning och eftersom vi behandlar med millimetersmå stickhål behövs inga stygn. Innan du lämnar kliniken får du alltid ett direktnummer till en kirurg för uppföljning och svar på alla dina frågor. Här kan du läsa mer om alla våra behandlingsmetoder för de olika åkommorna.

Vi hjälper dig med dina problem

Venös insufficiens är ett vanligt problem som kan orsaka ytterligare venproblem och påverka din hälsa negativt. Åderbråckskliniken erbjuder en rad behandlingar för venös insufficiens och kan hjälpa dig att hitta den bästa lösningen för dina behov. Med rätt behandling och kunskap om tillståndet kan du leva ett aktivt och bekvämt liv trots venös insufficiens. Kontakta oss så hjälper vi dig med dina problem!

Håkan Rudström kirurg Åderbråckskliniken

Håkan Rudström

Medicine doktor, specialist i allmän- och kärlkirurgi.

Håkan Rudström har arbetat i många år inom kirurgi på Akademiska sjukhuset i Uppsala och dessförinnan på Mälarsjukhuset i Eskilstuna samt Huddinge sjukhus. Han blev legitimerad läkare 1994. Är specialist i kirurgi sedan 2001 och i kärlkirurgi sedan 2008. Han disputerade inom kärlkirurgi vid Uppsala universitet 2013. Håkan har de senaste åren hyst ett stort intresse för åderbråckskirurgi och startade Uppsala åderbråcksklinik 2011.

Håkan Rudström kirurg Åderbråckskliniken

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Håkan Rudström kirurg Åderbråckskliniken

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Intresseanmälan